Çocuklarınıza sınır koyma ve bu sınırları uygulamakta zorlandığınız zamanlar elbette olmuştur. Hatta bazı zamanlarda sınırları ve kuralları çocuklarınızın belirlediği anların olduğunun farkına varmış bile olabilirsiniz. Okul rehberlik servisimiz de bu ay ki yazısında sınır koyma konusunda bir içerik hazırladı. Tüm velilerimize keyifli okumalar dileriz.
Ebeveynlerin bir kural ve beklentiyi öğretebilmek için kullandıkları sürece sınır koyma denir. Sınır koyma, bir şeyin nerede başlayıp nerede biteceğini belirlemeyi ifade eder. Çocuklar, kendilerinden ne beklendiğini, ne kadar ileri gidebileceklerini, fazla ileri gittiklerinde neler olacağını bilmek isterler. Sınır koyma aynı zamanda ebeveynin çocukla arasındaki güvenli ilişkiye zarar vermeden, çocuğun davranışlarının kısıtlanmasıdır. Çocuk ve ebeveyn arasındaki güvenli ilişki tüm süreçlerde olduğu gibi bu süreçte de oldukça önemlidir.
Sınırlar çocuğu destekleyici, koruyucu ve yaşama hazırlayıcı işleve sahiptir. Sınırsız yetişen çocuklar, kendisine görünürde sunulan bütün olanaklara ve özgürlüğe rağmen, yalnız ve ilgisiz hissedebilirler. Sınırlar çocukların hareket alanını belirler ve kendilerini güvende, kabul edilmiş hissettikleri alanlar yaratır. Sınırlar koyularak büyütülmüş çocuklar toplum kurallarına uyum sağlamakta zorlanmaz. Kurallar, ebeveyn-çocuk ilişkisinde çatışmaların daha az yaşanmasını sağlar ve karşılıklı saygı oluşturur. Sınırları olan bir aile de herkes kendi görev ve sorumluluklarını bilir.
Bunun birçok nedeni olabilir. Bunlardan biri günümüz anne-babalarının kendi çocukluklarından kalan bastırılmış istekleri ve yetiştirilme tarzlarıyla ilgili olabilmektedir. Yaşadıklarına benzer deneyimleri kendi çocuklarına yaşatmak istememeleri sınır koymalarını engelleyebilir. Başka bir nedense anne-babaların çoğunlukla çocuklarıyla geçirecekleri sınırlı zaman dilimini şefkatli, iyi ilişkiler içinde geçirmek istemeleri sınır koyamamanın önemli bir nedendir. Kimi zaman anne-babaların, çocuklarının geçirdikleri öfke nöbetinden kendilerini sorumlu tutmaları ve bu durumla karşılaşmamak istemeleri sınır koymalarını zorlaştırabilir. Çocuk eğitiminde bir şeyleri yanlış yapma korkusuyla birçok anne baba yaptıklarını, çocuklarının tepkileriyle doğrulama ve onaylama ihtiyacı duymaları sınır koymada gerekli kararlılık ve sürekliliği göstermeyi engelleyebilmektedir.
Her anne–baba, elinden geldiğince, kendileri ve çocukları için rahat bir yaşam sağlamaya çalışır. Kendileri ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Bu alanlarda mantıklı sınırlar belirlenmesi çocuklar için gereklidir. Tüm istekleri gerçekleşen çocuklar, kendilerinde her şeye sahip olma hakkını görürler ve istediklerini elde edememenin verdiği acıyla nasıl başa çıkabileceklerini bilemeyebilirler. Elinde bulundurduklarının değerini anlamakta güçlük çekebilirler. İşler yolunda gitmediği zaman, uğrayacakları hayal kırıklığıyla başa çıkmakta iyice zorlanabilirler. Unutulmamalıdır ki, çocuklara ""çok rahat"" bir hayat sunmak; onlara uzun vadede ""yarar"" sağlamak değil, ""zarar"" vermek anlamına gelir.
Cihat Papağan- Psikolojik Danışman
Şubat ve Mart ayı rehberlik hedefimiz olan sınır koyma konusunda...
07-03-2025
Adres:
SARAY CUMHURİYET MAH. BARIŞ MANÇO CAD. 9 SİTESİ SARAY IMAM HATIP ORTA OKULU BLOK NO: 9 PURSAKLAR / ANKARA
Telefon
(0312)3930202